fbpx

Játszva pallérozni cool

Játszva fejleszteni a memóriát azért fontos, mert frissen tartja az elmémet, apró kihívásokkal tűzdeli meg a mindennapjaimat, ugyanakkor gátolja az öregedést is. A mindfulness manapság igencsak cool és divatos eszköz erre. Magyarra fordítva éber tudatosság. Alapját a fókuszom tudatos irányítása adja: képes vagyok egy pillanatra megállni és a mostra, a jelen pillanatra koncentrálni. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja iskolai, munka vagy sport teljesítményem javításának a megfigyelőképességemet pallérozni. S ha már itt tartunk, a nyelvtanulást is remekül támogathatjuk azzal, hogy játékos keretek között a edzük az emlékezetünket. S ha mindez még mindig nem volna elegendő indok a játékra, tudj róla, hogy az alábbi, bárhol bármikor alkalmazható gyakorlat emeli a tudatosság szintjét és segít egyre tisztábban látnod nem csak környezetedet, de önmagadat is. Kipróbálhatod akár többször is egy nap. Kikapcsol, szórakoztat és fejleszti a vizualizációs készségedet és kreativitásodat is. 

Rövid, ötletes, ingyenes

Becsukom a szemem és lelki szemeimmel felidézek egy tárgyat, ami itt van a közelemben. Fontos, hogy spontán választom ki ezt a valamit, amikor már csukva van a szemem, mindenféle előzetes megfigyelés vagy felkészülés nélkül! Lehet ez egy toll, egy csomag rágó, egy kép a falon, egy zacskó, egy pár cipő. Tényleg, bármi a világon, ami elsőnek beugrik. Felidézem, amilyen részletesen csak tudom.Aztán kinyitom a szemem, vetek egy pillantást a tárgyra. Mindenféle ítélkezés nélkül nézek rá. Mindegy, hogy eddig mire emlékeztem, hisz ez csak egy játék. Úgy nézek most rá, mintha most látnám életemben először. Megvizsgálom minden apró részletét, gyermeki kíváncsiság lesz úrrá rajtam: 

  1. színeket és árnyalatokat, hogy hogy mutat a környezetében, az anyagokat és a bennük rejlő mintázatokat, 
  2. a szagát, ami talán még emlékeztet is valamire, vagy épp valakire,
  3. hogy milyen érzés megérinteni, megsimogatni, vagy éppen hogy nehéz e tartani vagy felemelni,
  4. az íze már kissé bajos, de talán még azt is hajlandó vagyok kipróbálni,
  5. hogy mit hallok, ha rátapadok, mintha hallgatóznék, vagy ha a fülemhez emelem, akár meg is rázom, kopogtatom, kapargatom.

Aztán a nap folyamán, később, egy óvatlan pillanatban ismét becsukom a szemem, s elképzelem tárgyat, amit már korábban alaposan megvizsgáltam, és a már korrigált, jóval részletesebb képét látom magam előtt. Legtöbbször nem csupán a vizuális kép jelenik meg, de egyéb érzetek is bejönnek, amiket annak idején a tárgy vizsgálata során megtapasztaltam. 


Ezzel a 3 perces játékkal edzem a memóriám és a belső látásom. Se diploma nem kell hozzá, se nem korhatáros.

Használd te is egészséggel és emlékezz rá, hogy játszva pallérozni cool!

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: