fbpx

Hogyan legyünk optimisták?

Mi is az optimizmus? Olyan életszemlélet, ami feltételezi, hogy jó dolgok fognak történni. Az optimista jelzőt, ha emberre használjuk, olyan valakit jelent, aki derűlátó, bizakodó, reményteli és hisz embertársai alapvető jóságában. 

Optimizmusunk mértéke vajon állandónak mondható vagy változtathatunk rajta?

Joghallgató egyetemistákkal végzett felmérések szerint az optimizmus a kor előrehaladtával csökken. Az ikerpárokkal végzett kutatások azt bizonyították, hogy az örökölt optimizmus szinte lényegtelen ahhoz képest, hogy a környezetnek milyen hatása van. Ember legyen a talpán, aki örökké sopánkodó, szomorkodó emberek társaságában meg tudja őrizni optimizmusát.

belátás alapú optimizmus azért működik, mert belátjuk és megértjük, hogy az optimizmus jót lesz nekünk. Ebből következik, hogy a pesszimizmus nem tesz jót, sőt táptalaja lehet kedélybetegségeknek és egyéb pszichés vagy fizikai elváltozásoknak.
született optimista szinte mindig jókedvű, megvan a képessége ahhoz, hogy minden alkalommal egy történettel, jószóval elfogadhatóvá tegye a nehéz helyzeteket is. Mindegy hogy esküvő van vagy temetés, jővőbe vetett hite megingathatatlan.

Ha Te nem tartozol a született optimisták közé, semmi gond, van megoldás. Mégpedig egy vizualizációs gyakorlat.
Képzeljük el a lehető legjobb jővőbeli önmagunkat a lehető legélénkebben. Ez az egyszerű és nagyszerű gyakorlat bárki optimizmusát növelheti. A lehető legjobb énkép magába foglalja a jővőben bekövetkező pozitív események élénk képeinek elkészítését a középpontban természetesen Veled.

Egy pesszimista minden lehetőségben látja a nehézséget; egy optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget.
Winston Churchill

A gyakorlat menete a következő:

Ha van legalább 10 nyugalmas perced, képzeld el magad a legrózsásabb jővőben, amit lehetségesnek tartasz. Válassz ki egy számodra elfogadható időpontot, mondjuk 5 évet vagy akár 10-et. Lásd a jővőbeli magadat, amint elérted kitűzött céljaidat, megbízható barátok és gondoskodó ismerősök vesznek körül. Támogató lelki társad megtaláltad és kicsattanó egészséget mondhatsz magadénak. Idézd fel magadban ezt a képet a lehető legrészletesebben. Az elégedettség érzése járja át az egész testedet.


Az optimizmus szoros kapcsolatban van az önbecsülésünkkel, jólétünkkel és egészségünkkel. Könnyű annak bizakodónak és derülátónak lenni, akinek sikerülnek a dolgai, karrierje a magasban szárnyal és makkegészséges. De mitől alakultak ezek így? Nem lehet, hogy először volt az optimizmus és utána keletkeztek a pozitív következmények? Az optimizmus csírájának már ott kellett lenni. Hiszen ki az a bolond, aki úgy fog bele valamibe, hogy na ez ne sikerüljön !  Hacsak pont nem azt akarja bebizonyítani, hogy nem fog sikerülni.

Milyen pozitív hatásai vannak annak, ha Te optimista vagy?      

A környezetedben lévőket is derűlátóvá teheted. A fejünkben valahol ott bújkál a kisördög és azt mondja: Ne adjunk hamis reményt! Nincs olyan, hogy hamis remény…remény az vagy van , vagy nincs. Még pontosabban,  ha nincs remény, reménytelenség van. Remény ügyében mi fog neked segíteni? A józan ész!

Konzultáció: katalin@silvamethod.uk.com
Facebook: Thetakata

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: