fbpx

Zseniális döntés!

Szinte állandóan döntések előtt állunk

Életünk során szinte állandóan döntéseket kell hoznunk. Amikor kisebb dolgokban gyorsan döntünk, szinte adja magát a válasz és talán már észre sem vessszük, hogy ez egy döntés volt. Ha viszont nagy horderejű döntésről van szó, bizony előfordulhat, hogy napokig, ha van időnk, akár hetekig, hónapokig is rágódunk rajra. 

Egyik ismerősöm őszintén bevallja, hogy ő nehezen hoz döntést és amikor már meghozta, akkor is sokat gondol a mi lett volna ha….?  kérdésre. Egy másik ismerősöm azonban rövid gondolkodás után határozott döntést hoz és lesz, ami lesz elve alapján haláli nyugalommal várja az eredményt.

Miért olyan fontos a jó döntés?

Azért, mert aki jó döntéseket hoz, úgy érezheti, hogy
kezében tartja élete irányítását és megvalósíthatja céljait.

Valamint elmesélheti és büszkén kimondhatja: ez jó döntés volt!

Melyik a jó és melyik a téves?

Mégis mivel járulhatunk hozzá, hogy döntésünk pozitív eredményt hozzon?A jó döntés jellemzője, hogy közelebb visz tervezett, megvalósulásra váró célunkhoz.Egy nagyon érdekes hozzáállási módot vizsgálva, rájöhetünk arra, hogy felesleges köröket futni nem szükségszerű. 

Az analízis paralízis egy véget nem érő elemzés, melynek során még mindig várunk valamilyen információra, amitől azt várjuk, hogy segít a tökéletes döntés meghozatalában. Azonban ez a kellő mennyiségű információ sohasem lesz meg, az optimális helyzet sohasem jön el, mivel a környezet és a feltételek valamint az okok állandó változásban vannak.A túlelemzés következménye, hogy döntésképtelenné válunk. Az analízis paralízis megelőzésének és kezelésének több módja van. Most a hétköznapi életünkben használható lehetőségeket vesszük számba.

A határidő vészesen közeleg

Először is szabjunk határidőt! Ezt még akkor is tegyük meg, ha különben nincs időintervallum, amin belül döntenünk kell. Vannak emberek, akik csak nyomás hatására tudnak megtenni valamit, de a halogatás személyiségjegy is lehet. 
Tisztázzuk a sorrendiséget! – vagyis, hogy melyik információ fontos és kevésbé fontos számunkra. Ebben nem igazán tud egy másik ember tanácsot adni, hiszen mindenki csak maga tudhatja, hogy mit részesít előnyben.
Csökkentsd le a lehetőségek számát! – és ha már megváltál néhánytól ne térj vissza rá.
Vedd számba, hogy kik azok az emberek vagy csoportok, akiket megkérdezhetsz és véleményüket, tanácsukat követni tudod.
Kerüld el, hogy a belefáradás szakaszába kerülj. Az, hogy ez bekövetkezett, onnan tudod meg, hogy már alig várod, hogy túllegyél rajra és eluralkodik rajtad a minden mindegy érzése.Igy már látható, hogy a döntéshozatalnál is az arany középút a jó megközelítés. Nagymértékben növelheted és fejlesztheted döntéshozatalod eredményességét, ha pozitív megerősítő állításokat hallgatsz a témával kapcsolatban. A jó döntéshozatal általános pozitív megerősítéseit Nyomban Jobban nevű Facebook csoportunkban megtalálod. 
Ne feledd! Minden negatív gondolat taszítja a jót! Minden pozitív gondolat vonza a jót! 

A változás a tudatalattiba bevitt építő gondolatok által következik be.

Konzultáció: katalin@silvamethod.uk.com

Személyes blog: https://www.facebook.com/ThetaKata/

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: