fbpx

Célkitűzés – Mit? – Miért? – Hogyan?

Célkitűzés nélkül üldögélni, vajon jó terv?
Célkitűzés nélkül üldögélni, vajon jó terv?

Te hiszel a sorsszerűségben? Ha igen, akkor milyen mértékben? Mert ha teljesen, akkor igazából nincs semmi teendő. Célkitűzés nélkül csak várnod kell, amíg a sors beteljesíti tervét. Le lehet ülni egy kényelmes fotelba és várni, amíg bekövetkeznek az események. Tényleg ezt akarná a sors? Tényleg a karbatett kézzel üldögélőké a világ? Tényleg azért születnek emberek, hogy passzívan elviseljék az élet hányattatásait? Hacsak nem buddhista szerzetesnek készülsz, aki egy barlagban évekig meditál és lyukat néz a falba, akkor lehetnek jobb elképzeléseid.

Az aktív és passzív hozzáállás

Ha mégsem a passzívan üldögélők közé akarsz tartozni, akkor viszont kellenének célok. Tudományos tény, hogy az emberi lény cselekvésre termett. A börtönben ülők számára nem a bezártság a legnagyobb büntetés, hanem az, hogy nem csinálhatnak semmit.

Létezik-e betonbiztos módszer arra, hogy a célkitűzés olyan legyen, ami aztán meghozza a kívánt eredményt? Egy dolgot biztosan állíthatok, ha nincs cél, nem lesz eredmény sem. Ki az az őrült, aki nem veti el a magot és várja, hogy a növény kinőljön a földből?

Célkitűzés ok-okozat szempontjából

Célkitűzés lehet a passzív hozzáállás is?
Célkitűzés lehet a passzív hozzáállás is?

A pozitív megerősítő állításokkal ráveheted az elmédet, hogy erölködés nélkül megvalósítsa azt, ami egyébként nehézkesen menne. A célkitűzés esetében alakulhat úgy, hogy tudod azt, hogy a célkitűzés fontos lenne, de sehogysem tudod magad rávenni, mert mindig van valami fontosabb, vagy simán észreveszed, hogy halogatod a dolgot. A célkitűzés általában azoknál nem népszerű, akik félnek a kudarctól. Ááá, úgysem sikerül… Ááá nem tudom én ezt megcsinálni.. Ááá ez olyan sok időbe telne, hogy nem érdemes elkezdeni… Ismerős valahonnan? Ha a pozitív megerősítő állításokat – rendszeresen, naponta hallgatod, legjobb ha mindig ugyanabban az időben – egyszercsak azt veheted észre, hogy már nincs benned ellenállás, a kifogások megszűnnek. Miért következik ez be? A válasz nagyon egyszerű: azért mert így működik az elme.

Te vagy a saját sorsod kovácsa – ez közhelynek tűnik, de ha csak részben igaz, akkor nem kellene kihasználni? Lehet, hogy nem tudsz róla, de önkéntelenül most is kihasználod. Nem mindegy azonban, hogy hogyan. Amit ma cselekszel, annak a jővőben lesz következménye, ami most van, az valamilyen előző történés okozata. Ez alapján mégiscsak igaznak tűnik, hogy mindenki a saját életének a kovácsa. Vegyük azt, hogy ha nem történik semmi és Te nem csinálsz semmit, akkor ennek a semminek lesz következménye, vagyis okozata a jővőben. Érdemes akkor az előzőekben említett karbatett kezes hozzáállás? A logika szerint biztos nem, a józan ész szerint pedig pláne nem.

Profi tervezés fejben és írásban

Találj rá saját céljaidra, ne másokét tűzd ki, ne másoktól átvett divatos célokat valósíts meg, mert valószínű, hogy sikerül, de maximum ugródeszka lesz. Kétséget kizárva tanulsz is belőle, de ha jól belegondolsz, akkor csak időhúzás. Az emberek kis része gyerekkora óta tudja, hogy mi szeretne lenni. Ezek azok, akikből kutatók, művészek lesznek. Az emberek nagyobb része tanulmányai során alakítja ki érdeklődési körét. Olyan magától érthetődő, hogy ha valaki megbetegszik, akkor azt a célt tűzi ki, hogy meggyógyuljon. Többnyire az sem kérdés, ha valaki elkezd egy iskolát, akkor az a célja, hogy befejezze.

A profik rövid és hosszútávú célokat terveznek és azokat le is írják, sőt életterületekre bontják. Egy egyetemistákon végzett megfigyelés szerint azok, akiknek voltak konkrét céljaik és le is írták azokat, sokkal nagyobb arányban érték el, azokhoz képest, mint akik nem terveztek és nem írták le. Fontos, hogy a fókusz meglegyen és ne figyeljünk túl sok dologra egyszerre. Egy idő után magától kialakul, hogy a szükséges és szükségtelen tevékenységeket meg tudjuk különböztetni. Az a célkitűzés jó, amikor a kívánságod megjelenik előtted és képzeletedben látod az apró részleteket is. Szóval a ,,nem tudom még pontosan de ez meg ez jó lenne” – na ez nem elég! Azért nem, mert egy lagymatag, átgondolatlan célért ki tenne valamit is?

Az első lépést követi a többi

A nagyobb célokat érdemes kisebb lépésekre bontani. Olyan ez, mint amikor a sportoló egyre növeli a távot futásban vagy úszásban. Az ezer mérföldes út is az első egyszerű lépéssel kezdődik. Az első lépés az, ami mozgásba lendít. Ha már lendületben leszel, könnyedébben jön a többi lépés.

,,Az ezer mérföldes út is egyetlen egyszerű lépéssel kezdődik.”

Keith Ellis

Nem csak a célkitűzés fontos, hanem a módszer is, amit majd a cél megvalósításához használni tudsz. Ehhez találsz nagyszerű tippeket a többi cikkben, például a Zseniális döntés című írásomban itt. A pozitív megerősítő állításokkal ráveheted az elmédet, hogy szinte észrevétlenül megvalósítsa azt, ami más módon akadozna vagy egyáltalán nem jönne létre. Biztos lehetsz benne, nem kell hozzá verejtékes munka és erős akarat. Ha nem is vagy nagy zenerajongó, talán emlékszel néhány dalra, amit nem tudtál kitörölni az emlékezetedből. Ilyen lehetett egy iskolában tanult ének, egy híres sláger, egy népszerű musical betétdala. Ezek a dallamocskák bizony bekúsztak a tudatalattidba. A pozitív állítások is hasonlóan működnek, bekúsznak az elmédbe odafigyelés nélkül.

Csapatunk bemutatkozását itt találod, személyes bemutatkozásomat itt.

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: