fbpx

Ünneplés több nyelven?

Akarod, hogy a karácsonyi dömping alatt rád zúdított dalokból tutira beépüljenek az új, számodra hasznos kifejezések? Akarod, hogy bármikor élő beszédben is elő tudd húzni azokat az idegen nyelvi tarsolyból? Akarod, hogy természetes legyen számodra, hogy az ünneplés több nyelven zajlik? Ha nem, máris kereshetsz más olvasni valót.

Ha igen, akkor…

Bizony töltet kell! Nem ágyút töltünk, se nem gombócokat, vagy párnahuzatot. A nyelvtanulást töltjük meg érzelmekkel, hogy emlékezzünk is arra, amit láttunk, hallottunk, megtapasztaltunk. Sőt, képesek legyünk használni is. Kiváló alkalmat nyújt számunkra bármilyen ünnep, vagy arra való felkészülés: egy szülinap, nemzetközi nőnap, apák napja, a Mikulás érkezése vagy szilveszter. Ezek ugyanis legtöbbször meglepikkel, izgalommal, örömmel és hálával járnak kéz a kézben. Máris adott tehát az alábbi egyenlet azon eleme, ami a tanulás hatásfokát négyzetesen emeli.

Tanulás = Érzékelés x Imétlés x Érzelem2 x Visszajelzések

Domján László

Az Agykontrollos Nyelvtanulás Mesterkurzus több fejezetében is megemlítjük ezt az egyenletet, hiszen elménk potenciálját a rendszeres lazításon és relaxáción túl aktív tanulási módszerekkel is megsokszorozhatjuk. Durván megdobja a hatékonyságot az is, ha érzelmekkel tudjuk megtámogatni a nyelvtanulás folyamatát. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban, például egy (karácsonyi) dal esetében.

Füles

Amikor először meghallgatsz, vagyis érzékelsz, egy dalt más nyelven, még nem is biztos, hogy érted, miről énekelnek benne, mégis kialakul egyfajta tetszik/nem tetszik viszonyod vele (érzelem!). Természetes, hogy többször is meghallgatod, ha király a dallam, sukár az énekesnő a klipben, könnyen megjegyzed a refrént, átjön a hangulata stb. miközben persze egyre többet is értesz meg a szövegéből. Ezzel már, még ha öntudatlanul is, de beleszaladtál az ismétlésbe, amely a fenti egyenlet egy másik fontos alkotóeleme.

Dupla bomba?

Aztán, mivel tudod, hogy minél több érzékszerv bevonásával tudod turbózni a memóriád, el is olvasod a dalszöveget. Sőt, profi nyelvtanulóként egyszerre olvasod és hallgatod is: dupla bomba. Ezt általában élvezettel (érzelem!) teszed, mert bolond lennél olyan dalt feldolgozni, ami alapból nem tetszik, vagy nem érdekel. Minél többször megteszed, vagyis megint csak ismételsz, annál nagyobb eséllyel kötöd össze és jegyzed meg a szavak helyesírását és a hangalakját. Hoppácska! Máris fejleszted az írásos és szóbeli kommunikációs képességedet is.

Idegen nyelvek tanulása a dalok szárnyán ünnepi hangulatban

Csakis hangosan!

Hangosan visszaismételni bármit idegen nyelven az egyik legalapvetőbb dolog, amikor nyelveket sajátítunk el. A csendben mormogás itt nem játszik. Hajrá! Olvasd fel hangosan, halld a saját hangod, figyeld a kiejtésed, az esetleges elakadásokat és az érdekességeket. Énekeld el te is, ott a dalszöveg az orrod előtt mankónak és maga a dal is kíséretnek. Ugyan a beszédkészséged erősítése a fő cél, de ha színészi képességeidet is beveted, máris egy jó csomó érzelem felkerülhet a színpadra.

A kevesebb több

Arra törekedj a szöveg értelmezésekor, hogy a számodra szimpatikus és hasznos szóösszetételeket, mondatokat emeld csak ki. Ne csak szavakban gondolkodj! És ne akarj mindent kiszótárazni és bebiflázni, mert valószínűleg nem is lesz mindenre szükséged. Válogass bátran, és maradj a tetszetős és a te életedben felhasználható kifejezéseknél! Csak ezeket emeld ki: szövegkiemelővel, lehetőség szerint színkódolással. Máris ott van megint az érzelem faktora.

Elmetérkép, Cornell módszer és Szókártyapárok a nyelvtanulásban

Okos telefon, okos jegyzet

Szókincsed fejlesztéséhez használhatod az ANKI alkalmazást, ami egy igazán egyszerű, mégis szenzációs szókártyagyár és gyűjtemény. De készíthetsz magadnak minél színesebb, kreatívabb, viccesebb és egynyelvűbb szókártyapárokat kézzel is papírcetlikre. Aztán bevetheted még az elmetérképet és a Cornell módszert is, amikor kiemelt anyag kijegyzetelésére kerül sor. Jobb agyféltekéd bevonásával nyilván könnyebben jegyzed meg mindazt, amit kiírtál (vagy bepötyögtél) magadnak. Figyelj, mert itt már a negyedik alapkészség is előtérbe kerül: a másolás, írás is kiemelkedő jelentősséggel bír a memorizálás folyamatában.

Tesztelni is csak hangosan!

Az egyenlet utolsó, számomra legizgalmasabb (érzelem!) eleme, a visszajelzés, gyakorlással és teszteléssel jön: otthoni gyakorlás/kikérdezés közben, nyelvórán a csoporttagoknak vagy a tanárnak, emailben, telefonon, képeslapon, megbeszélésen, haveroknak stb. bedobod azt a pár kifejezést, amit a dalból magadra szedtél. Ha elakadások nélkül fel tudod idézni, szuper! Ha értik, mert stimmel a szövegkörnyezet és jó helyen használod jó időben, még szuperebb! Ha esetleg kijavítanak, örülj, mert az a legtutibb visszajelzés, amit csak kaphatsz. Milyen érzelmi töltettel bír: ciki, szégyenled, vicces, frusztráló, hálás vagy érte? Ha pedig zökkenőmentesen zajlik tovább a beszélgetés, például ünneplés közben, akkor elmondhatod, hogy az általad kiválasztott legklasszabb idiómák, mondatok, kifejezések, már be is épültek, amire roppant büszke is lehetsz. És tessék. Még egy érzelem.

Summa

Mind a négy alapkészséged bevontad a dalból tanulás folyamatába: hallgattál, olvastál, írtál és beszéltél. Ez azért lényeges, hogy egyensúlyban tudd őket fejleszteni, és elkerüljük, hogy bármelyik dominánssá váljon elnyomva a maradékot. Mindeközben az egyenletet szem előtt tartva ügyeltél arra, hogy minél többször ismételj. Mindig hangosan olvass és beszélj, és minél gyakrabban vedd elő gyakorlásra a saját válogatásodat. Mert ha olyasvalamit memorizálsz, ami a te szívednek kedves, nyilván sokkalta nagyobb eséllyel marad meg hosszú távú emlékezetedben és leszel képes a való életben alkalmazni is. Így aztán meg is növeltük annak az esélyét, hogy te is több nyelven ünnepelhess.

Ui.: Ha még a mobilod háttérképével is emlékeztetnéd magad, ilyen és ehhez hasonló képekkel teheted meg.

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: