fbpx

Mentális fittség – szellemi stabilitás

Mentális fittség + szellemi stabilitás = jól működő elme

A mentális szó valami olyanra utal, ami az elmével kapcsolatos, valami elmében zajló folyamat jelzője, ami összefüggésben van a gondolkodással, érzelmekkel és az emlékezettel. MIndig vannak kutatások avval kapcsolatban, hogyan maradhatunk szellemileg frissek. Az idő előrehaladtával egyre többet kell foglalkoznunk a mentális fittség megőrzésével nem csak saját magunk, hanem környezetünk miatt is. Az bebizonyosodott, hogy az elme is olyan mint az izmaink, ha tréningezzünk akkor megőrizhetjük frissességét. Elfogadott, hogy ahogyan idősödünk romlik emlékezőtehetségünk, lassabban forognak a kerekek agyunkban, de ennek nem kell feltétlenül így lenni.

Mentális fittség a tevékeny élet által

Az elme karbantartásában nagy szerepet játszik, hogy mindig valami feladatot adjunk neki. A leghasznosabb elfoglaltság, az ami mindent felülír, amit szenvedélyesen tudunk csinálni, alig várjunk, hogy megint csinálhassunk és szinte állandóan foglalkoztat gondolatban is minket. A tervezés egy másik fontos, minket fitten tartó szellemi folyamat . Nem immel-ámmal csinálni valamit, hanem lelkesen, hiszen tudatosítjuk magunkban, hogy ez a szellemi frissességünk érdekében szinte elengedhetetlen.

Személyes kapcsolatok ápolása és a támogató közösség

Sokan mondják, hogy evvel az emberrel nem tudok miről beszélni. Én viszont azt mondom, hogy mindenkit érdekel valami és rövid puhatolózás után biztosan lehet közös témát találni, főleg, ha tudjuk, hogy ez jót tesz nekünk, sőt meghosszabbítja az életünket. Egy kísérletben nyomon követtek két embercsoportot. Az egyikben olyanok voltak, akik egyedül éltek és nem tartottak kapcsolatot másokkal, a másik csoportban olyanok voltak akiknek kiterjedt baráti kapcsolatuk volt, rokonaikkal sűrűn beszéltek, együtt ünnepeltek, megosztották örömüket, bánatukat. A kísérlet végkövetkeztetése az volt, hogy akiket szerető, megértő emberek vettek körül, azok sokkal hamarabb dolgozták fel veszteségeiket, könnyebben túltették magukat a negatív életeseményen. Ha valami rossz dolog érte őket, például munkahelyi leépítés, haláleset, netán anyagi veszteség, sokkal hamarabb talpra álltak az emberi kapcsolatokat ápoló emberek. Szorosan összefügg ez a téma az együttműködés fontosságával, az erről szóló cikket itt olvashatod el.

Felismerem és semlegesítem az életellenes téveszméket

Ez a sokatmondó pozitív állítás abban erősít meg minket, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mi tesz jót és mi ártalmas. Az emberi lény úgy működik, hogy a távoli jövőben feltételezett kedvezőtlen kimenetel nem igazán ingat meg minket. Sajnos többnyire csak a közvetlen életveszély az, ami észhez térít és változtatásra késztet. Ezt bizonyítja, hogy a cigis dobozra hiába van ráírva, hogy halált okozhat, attól még rengetegen cigiznek és cigizés közben nem jut eszükbe a mentális fittség. Sőt vannak, akik kifejezetten keresik az életveszélyes helyzeteket, kihívásokat. Olyanokra gondolok, akik például megmásszák a magas hegyeket vagy a tenger fenekén, esetleg barlangokban tesznek felfedező utakat.

Az szellemi leépülés elkerülhető

A demencia vagyis az időskori szellemi leépülés nem szükségszerű velejárója az öregedésnek. A legújabb kutatások szerint az életmódbeli változtatások csökkentik ennek az állapotnak a kockázatát. A kutatók egyetértenek abban, hogy alapvető az egészséges táplálkozás. A megelőzési lehetőségek között van a C-vitaminnal való megfelelő ellátottság és a rendszeres mozgás. Nem meglepő módon a rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kezeletlen magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szennyezett levegő a rizikófaktorok között szerepel. Az alacsony tanultsági szint is a valószínűsíthető gyanús okok listáján van. A megelőzési lehetőség az elme karbantartása olvasással, tanulással, rejtvényfejtéssel. Egyszóval, ha nyitottak vagyunk arra, hogy valami újat tanuljunk és hajlandók vagyunk változtatásokat vinni az életünkbe, akkor sokat tehetünk magunkért. Vannak úgynevezett agyfényesítő receptek, agyserkentő élelmiszerek. Ilyenek a hal, a bogyós gyümölcsök, az avokádó, a dió, a fűszerek közül pedig a kurkuma. Hajlamosak vagyunk egyoldalúan táplálkozni csupáncsak azért, mert így szoktuk meg. És hogy mennyire igaz ez, egyből belátjuk, ha különböző kultúrák nagyon eltérő étkezési szokásaira gondolunk. A Nyomban Jobban csapata pozitív állításokkal, meditációkkal és olvasnivalókkal járul hozzá a szellemi fittség megőrzéséhez.

Kísérd figyelemmel Facebook oldalunkat és ha még nem vagy tag csoportunkban, szertettel várunk téged és persze barátaidat is itt !

Személyes Facebook blog oldalamat itt találod.

Jelentkezés konzultációra: katalin@silvamethod.uk.com

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: