fbpx

Így derűs a leszokás?

Azért a cigiset mesélem, mert az volt a legütősebb. Se akaraterő nem kellett hozzá, se nem gyógyszeripari mutyik. Elvonási tünetek nuku. Lazán, derűs izgatottsággal, mindössze egy hónap leforgása alatt megszabadultam tőle. A leszokás nem fájt, mert mélyen hittem a szokáskontroll technikában, szívből vágytam a függőségmentes létre és tudtam ott legbelül, hogy ez nekem jár. Több, mint húsz évnyi dohányzás után tettem le lassan három éve, s azóta sem gyújtottam rá. Mondom, miképp.

1. tévhit: nem tudok leszokni

De biza bárki bármiről! Többmillió drogfüggő, alkoholista, vagy szerencsejátékos a megmondhatója. Az egyhavi programozást azért kezdtem el, mert egy későtavaszi meditáció alkalmával mintha súgtak volna az angyalok fentről: itt az idő, Ildush, készülj, mert tisztulnod kell, hogy közelebb kerülhess álmodhoz, így válhatsz anyává. Eszembe sem jutott, hogy ne kezdenék bele. Az meg pláne nem, hogy ne sikerülne. Egyből az ugrott be, hogy ez lesz a szülinapi ajándékom saját magamnak. Milyen büszke leszek magamra! És már mosolyogtam is. Milyen izgis!

Mi az ok a leszokásra? Milyen erős belső késztetés vezérel? Égető vágyat érzel-e, hogy végre szintet léphess?

Átgondolhatod, megbeszélheted, feljegyezheted

2. tévhit: akaraterő nélkül nem megy

De biza megy! Ahhoz ugyanis, hogy agyamat áthuzalozzam 30 nap alatt és ezidő alatt arra koncentráljak, amit a nem-dohányzással nyerek, nem akaraterőre volt szükség, hanem képzelőerőre. Az elhatározástól kezdve minden egyes levegővételt rituálénak tekintettem. Befogadom, vagyis beszívom az újat, frisset, tisztán csillogót. Elengedem, vagyis kifújom a régit, károsat, szürkésen gomolygót. Ezen kívül tisztán láttam magamat minden egyes relaxáció közben a belső mozimban az alábbi helyzetekben.

Az érzés pedig, amit filmem főszereplőjeként így megéltem alaposan belém ivódott.
 • Visszautasítom, amikor megkínálnak egy szál cigivel, mert kimondhatom végre, leszoktam.
 • Hálásan fogadom szeretteim dicsérő szavait, végre beért a támogatásuk.
 • Szívesen ölelem meg nemdohányzó barátaimat, mert hajam, bőröm, ruhám végre illatos.
 • A fogorvosnál is végre nyugodtan tátom nagyra a számat, fogaim szép fehérek.
 • Már 7km-t is le tudok futni, könnyen kapok levegőt, mert végre tiszta a tüdőm.
 • Az addig dohányra költött pénzt gyűjtöm, s végre elutazom belőle Portugáliába egy hosszú hétvégére.
 • Végre én döntöm el, mire szánom a felszabaduló időm: többet olvasok és jógázom.
 • Végre megerősödtem, ellenállóbb a szervezetem a betegségekkel szemben.
 • Végre ismét elismeréssel nézek a tükörbe.

Mi mindent nyersz azzal, hogy leszoksz? Milyen konkrét jutalmakat érdemes szem (orr, száj, kéz és fül) előtt tartanod? Milyen érzés mindezt filmed főszereplőjeként átélni képzeletben?

Átgondolhatod, megbeszélheted, feljegyezheted

3. tévhit: a leszokás nem könnyű

De biza az! Egy hónap alatt könnyedén újrahangoltam magam azzal, hogy naponta legalább egyszer relaxáltam és elképzeltem a jutalmaimat, amik a leszokással járnak. Mindeközben ezerrel sodortam és élvezettel pöfékeltem, mint a gyárkémény. A 30. nap legeslegutolsó pillanatáig. Bizony, én kihasználtam az utolsó alkalmat is. Imádtam cigarettázni. Egyfajta kikapcs volt mindig is. S ha megkérdezed, a mai napig azt mondom, dohányos vagyok, de már nem élek vele.

Katt a képre a 30 napos szokásprogramozáshoz készített meditációért!

Arra idomítottam ugyanis az agyam abban az egy hónapban, hogy ha megkívánnék egy szál cigarettát (amire mellesleg alig néhányszor került sor a kitűzött határidő óta), egy pohár víz felhörpintésével teljes mértékben oltani tudjam ezt a vágyat. De azt is átéltem képzeletben, ahogy finomabbnál finomabb, friss gyümölcsöket és zöldségeket eszem jóízűen- helyettesítve ezzel a dohányzást. Sőt, azt is beleraktam a filmembe, hogy stresszhelyzet esetén nem cigarettával, hanem tudatos mélylégzéssel nyugtatom le magam. S ez mind így is lett. S hogy mennyire volt hatékony a több lábon álló programozás? 2018. július 12 óta tiszta vagyok.

Mi a legkézenfekvőbb, s egyben legegészségesebb helyettesítője annak, amiről le akarsz szokni? Mivel ütöd ki az elvonási tüneteket már jó előre?

Átgondolhatod, megbeszélheted, feljegyezheted

Ezt vesd be a leszokás érdekében!

Az fenti videó 21 pozitív megerősítő állítása között tuti találsz jópárat, amit jólesik hallanod, igazán a tiednek érzed és inspirál. A Jó Szokások pozitívPAKK meditációi és háttérképei is tartalmazzák őket, így garantáltan segítenek neked

 • a rossz, egészségtelen, romboló szokások, függőségek elengedésében,
 • az új, egészséges szokások és rutin tevékenységek beépítésében,
 • a tudatos, fokozatos, s egyben könnyed átalakulásban.

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: