fbpx

A Pareto-elv és én

A mai rohanó világban emberek millióit érinti a feledékenység, a halogatás miatti lelkifurdalás, a csúszások okozta stressz, vagy például a késedelmi kamatok terhei. Így engem is. A mindennapi kihívások közepette most akkor én anya vagyok, háziasszony, díva vagy vállalkozó első sorban? Hogy minden számomra fontos dologra jusson minőségi idő, vajon hogy lőjem be a prioritásokat?

Hatékony időgazdálkodás insPIK - Az idő a szövetségesem céljaim elérésében

Hajótöröttből 80/20 hívő

Újdonsült anyukaként egy darabig bizony úgy tűnt, hogy a viharos tengeren darabjaira hullik gyenguska tutajom, és belefulladok az időhiányba. Aztán időbeosztásom javítása és a hatékonyságom növelése érdekében inkább újragondoltam a fontossági sorrendet és összeállítottam az alábbi optiLISTA pozitív megerősítő állításait figyelembe véve, hogy mit mond a Pareto-elv.

Hatékony időgazdálkodás optiLISTA, 21 optimista gondolat, pozitív megerősítő állítás

Pareto-elv, vagyis a 80/20 szabály szerint számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. Vilfredo Pareto, olasz közgazdász már 1906-ban úgy látta, a vagyonelosztás egyenlőtlenségét vizsgálva, hogy a megtermelt javak 80%-a az olaszok mindössze 20%-ához kerül. Többen megfigyeltek hasonló arányokat a nagyvilágban:

  • A piaci környezetben működő vállalatok bevételének 80%-át a vásárlók 20%-a hozza.
  • A facebook kommentek 80%-át a követői bázis 20%-a írja.
  • Az üzletek 80%-át a hirdetések 20%-a hozza.
  • A csetelés 80%-át ismerőseink 20%-val folytatjuk.
  • Jövedelmünk 80%-át a tevékenységeink 20%-a termeli ki.

Hoppácska! Melyik 20?

Csak mert akkor arra koncentrálnék, nem pedig a maradék 80%-ra. Legalább az a 20% legyen rendesen megcsinálva, ami a megélhetés zömét biztosítja. Én így kódoltam anno magamban a fenti szabályt. Nézhetem akár úgy is, hogy a munkaidő mindössze egy ötöde az, ami igazán eredményes. A fennmaradó hányad nem mozdítja elő érdemben az eredmények alakulását. Ciki, nem ciki, priorizálni kell!

Hatékony időgazdálkodás insPIK képernyőre és képkeretbe

Fontossági sorrend leegyszerűsítve

Amikor ránézek a tennivalók listájára (hajmosás, átutalások, főzés, bevásárlás, felmosás, játszótér, mese, weblapszerkesztés, locsolás, gyomlálás) 10-ből a 2 legfontosabb visszi el a pálmát. Ezekkel érdemes kezdenem tiszta fejjel, teljes odafigyeléssel, nyugalomban. A Pareto-elv szerint ezen 2 főbb feladatom elvégzésével már gyakorlatilag az összes munka 80%-át teljesítettem is. A maradék feladatokkal lehet szüttyögni, játszani, tili-tolizni a nap további részében. Mekkora megkönnyebbülés ez nekem! És milyen egyszerű észben tartani!

Hatékony időgazdálkodás insPIK - Időbeosztásom megfontoltan alakítom

Helló, Hatékony Időgazdálkodás!

A Pareto-elv életünk minden területén jelen van, de leginkább a döntéshozatali- és menedzsment-folyamatok kapcsán emlegetjük. Le sem tagadhatnám, hogy közgázba jártam, ugye? Tudom én, ez a mai bejegyzés nem valami átható, se nem spiri. De úgy örülök, hogy középiskolai tanulmányaimnak rengeteg hasznos hozadéka erősíti a Nyomban Jobban Dreamteam csapatát.

Hatékony időgazdálkodás insPIK - Az idő mindig nekem dolgozik

A Hatékony időgazdálkodás pozitívPAKK is egyike ezeknek. Hasznára válhat bárkinek, aki úgy érzi, kifolyik az idő a kezei közül. Az 21 pozitív megerősítő állítás (az alábbi videóban megtekinthető), a meditációk és az inspiráló képek mind-mind ugyanazt hivatottak támogatni. Segítenek időnket úgy beosztani, hogy az a teljesítmény fokozásán túl testi, lelki és szellemi jóllétünket szolgálja. Váljon az összes egészségedre és a számodra fontos kapcsolatok épülésére!

YouTube Csatornánkon még több célspecifikusan csokorba gyűjtött pozitív megerősítő állítás található

Véleményed fontos, ezért mondd el, te mit gondolsz!?

%d bloggers like this: