Felkészülési útmutató a relaxációs gyakorlathoz kezdőknek

Az energia szabad áramlását biztosító pozíció

Végezd a lazító gyakorlatot csukott szemmel, széken, fotelben, kanapén ülve, egyenes háttal. Ha szükséges, párnázd ki a derekad, nyakad, csípőd, hogy kényelmesen, izmaid megfeszítése nélkül tudd a cirka 20 perces gyakorlatot végigcsinálni. Ha még sosem relaxáltál, kezeidet egymással párhuzamosan, tenyérrel lefelé helyezd combjaidra. Lábaid szintén egymás mellett, vagyis nem keresztezve, a földön, talpad érintse a talajt. Mint a jó gyerek az iskolában.

Ami még támogathatja a kezdők élményét

Hogy valóban a lazításra tudj koncentrálni, érdemes a gyakorlat megkezdése előtt ellátogatni a toalettre és a pisi-puki-potyi trilógia elemeit elengedni, szükség esetén orrot is fújni. A hidratáltság érdekében esetleg felhörpinthetsz egy pohárka tiszta vizet. Betakarhatod magad, ha fázós vagy, illetve kinyithatod az ablakot, ha a friss levegő segít lazítani. Akár egy illatgyertya, vagy füstölő is része lehet az előkészületeknek. Biztosíts magadnak nyugodt körülményeket, a mai nap lehetőleg egyedül, csendben, vagy fülessel gyakorolj, aztán holnaptól már szoktathatjuk magunkat a zajokhoz is.

Élő lény vagy

Biológiai szükségleteink néhanapján valamelyest kizökkenthetnek a gyakorlatból. Menet közben tüszizni, köhögni ér, megvakarni a viszketős testrészt is lehet, hiszen nem szoborként kell végigülnöd a lazító gyakorlatot. Ilyenkor egy mély levegővétel után könnyen vissza tudsz hangolódni, ha természetes légzésedre és a relaxációs hanganyagra fókuszálsz. 

Mindenki másképp csinálja jól

Ezt nem lehet elrontani. Nincs olyan, hogy jól, vagy rosszul csinálod. Mindenképpen sikeres vagy, hiszen bármilyen a megszokottól különböző érzeted támad, máris ott vagy, ahol lenned kell. Van, aki melegséget érez lazítás közben, másoknak meg épp a libabőr a viszonyítási pont. Aztán van aki, elveszti a testérzetét, annyira belesüpped a fotelba, szinte egynek érzi magát vele, nem bír megmoccanni sem lazítás közben és van, aki bizsergést érez, pezseg a vére, ahogy lazít. Bármilyen módon reagál tested a relaxációra, jól csinálod. 

A lenémított telefon varázsa

Találd meg a legnyugodtabb zugot ott, ahol épp vagy, készülj elő a kb. 20 perces relaxációra. Énidő van. Helyezkedj el kényelmesen. Némítsd le a telefonodat, hogy elkerüld az esetleges pittyegéseket, hívásokat, zavaró rezgéseket. Szükség esetén tedd meg azokat a beállításokat, küldd el azokat az üzeneteket, amelyek sürgősek, hogy nyugodtan tudj ráhangolódni a relaxációra. Csak ezután játszd le a lazító gyakorlathoz tartozó hanganyagot és kövesd a benne hallható instrukciókat. Élvezd. Vedd úgy, hogy játszol. Ha nem tudod, pontosan hogyan kell valamit csinálni, semmi gond, csak képzeld el, mintha. Csak lazán. Bárhogy alakul, jó. 

Gondolat-NagyTakarítás szituMEDI: 3 célravezető meditáció egy kifejezetten rád szabott megoldásért
  • Nyugtató AlapMeditáció
  • Tisztító FényMeditáció
  • Rövid LendületMedi