fbpx

Felkészülési útmutató a relaxációs gyakorlatokhoz nem csak kezdőknek

Az energia szabad áramlását biztosító pozíció

A lazító gyakorlatokat csukott szemmel, ülve, egyenes háttal érdemes végezni. A fekvő meditációba könnyen belealudhatsz, ami pedig most nem cél. Ezért aztán, ha szükséges, párnázd ki a derekad, nyakad, csípőd, hogy kényelmesen, izmaid megfeszítése nélkül tudd a cirka 10-20 perces gyakorlatokat végigülni. Fontos, hogy kezeid és lábaid ne keresztezzék egymást. A számodra legmegfelelőbb pozitúra már néhány alkalommal kitapasztalható, s természetesen alkalomról alkalomra változhat. Egy a lényeg: mindig úgy helyezkedj el, ahogy neked éppen a legkényelmesebb.

woman in black top sitting on brown armchair

Ami még támogathatja a kezdők élményét

Hogy valóban a lazításra tudj koncentrálni, érdemes a gyakorlat megkezdése előtt ellátogatni a toalettre és a pisi-puki-potyi trilógia elemeit elengedni, szükség esetén orrot is fújni. A hidratáltság érdekében esetleg felhörpinthetsz egy pohárka tiszta vizet. Betakarhatod magad, ha fázós vagy, illetve kinyithatod az ablakot, ha a friss levegő segít lazítani. Akár egy illatgyertya, vagy füstölő is része lehet az előkészületeknek. Biztosíts magadnak nyugodt körülményeket, eleinte lehetőleg egyedül, csendben, vagy fülessel gyakorolj, aztán idővel már szoktathatjuk magunkat a zajokhoz is.

close up of man lighting an incense stick

Élő lény vagy

Biológiai szükségleteink néhanapján valamelyest kizökkenthetnek a gyakorlatból. Menet közben tüszizni, köhögni ér, megvakarni a viszketős testrészt is lehet, hiszen nem szoborként kell végigülnöd a lazító gyakorlatot. Ilyenkor egy mély levegővétel után könnyen vissza tudsz hangolódni, ha természetes légzésedre és a relaxációs hanganyagra fókuszálsz.

a pregnant woman meditating while sitting on a couch

Elkalandozni megengedett

Az emberi elme természeténél fogva gondolatok jöhetnek-mehetnek jó darabig lazítás közben. Teljesen normális, hogy egy pörgős nap után talán tovább tart elcsendesedni, mint mondjuk fáradtan, vagy egy nyugis szabadnapon. Engedd csak a gondolatokat, mint a szélfútta felhőket megjelenni, s továbbállni. Rendben van ez így. Minden egyes relaxációval tréningezed az elméd, edzed koncentrációs készséged csakúgy, mint szervezeted teljes egészét.

fit sportswoman meditating in lotus pose in park

Mindenki másképp csinálja jól

Ezt nem lehet elrontani. Nincs olyan, hogy jól, vagy rosszul csinálod. Mindenképpen sikeres vagy, hiszen bármilyen a megszokottól eltérő érzeted támad, máris ott vagy, ahol lenned “kell”. Van, aki melegséget érez lazítás közben, másoknak meg épp a libabőr a viszonyítási pont. Aztán van aki, elveszti a testérzetét, annyira belesüpped a fotelba, szinte egynek érzi magát vele, nem bír megmoccanni sem lazítás közben és van, aki bizsergést érez, pezseg a vére, ahogy lazít. Bármilyen módon reagál tested a relaxációra, jól csinálod.

A lenémított telefon varázsa

Találd meg a legnyugodtabb zugot ott, ahol épp vagy, készülj elő a kb. 10-20 perces relaxációra. Énidő van. Helyezkedj el kényelmesen. Némítsd le a telefonodat, hogy elkerüld az esetleges pittyegéseket, hívásokat, zavaró rezgéseket. Szükség esetén tedd meg azokat a beállításokat, küldd el azokat az üzeneteket, amelyek sürgősek, hogy nyugodtan tudj ráhangolódni a relaxációra. Csak ezután játszd le a lazító gyakorlathoz tartozó hanganyagot és kövesd a benne hallható instrukciókat. Élvezd! Vedd úgy, hogy játszol. Ha nem tudod, pontosan hogyan kell valamit csinálni, semmi gond, csak képzeld el, mintha. Csak lazán. Bárhogy alakul, jó.